Święto Ciapkapusty 2013 jak zwykle pyszne. Kto spróbował ciapkapusty w wykonaniu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Kochanowicach ten na pewno wróci tu za rok.
Przepis na kochanowicką kapustę w wierszu najlepiej streściła lokalna artystka, Maria Dziuk: "Puść se w radiu szlagier śląski potem gornek weź niewąski. Z Kochanowic gospodyni co to w kuchni cuda czyni. I pokrążej wnet kapusta boczku dej by była tłusta. Wedle smaku, wedle wprawy do kapusty dej przyprawy. Pomiyszej ją z kartoflami i mosz danie nad daniami. I już fertig, żodne cuda Ciapkapusta ci się uda".
To proste i pyszne danie nie tylko cieszy się uznaniem smakoszy, ale od 3 lat również Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kochanowicka ciapkapusta w 2010 r. została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
Święto Ciapkapusty w Kochanowicach to nie tylko degustacja gwoździa tej imprezy, ale również doskonała zabawa, którą gościom serwowali w tym roku: Orkiestra Dęta z Mażoretkami, Duet Temida z Sierakowa Śląskiego, kabaret Moherowe Berety na Swojską Nutę oraz Bernadeta Kowalska z przyjaciółmi.
A oto przepis:
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 kg kapusty kiszonej, cebula, smalec ze skwarkami. Ugotowane ziemniaki ubić, zmieszać z ugotowaną kapustą kiszoną (przecedzoną), dodać usmażoną cebulę na skwarkach, wszystko dokładnie połączyć, doprawić solą. Potrawę podaje się do żeberek, kotletów, gulaszów, zrazów".
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?