Finał XXIV Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik i Piekarz w lublinieckim Zespole Szkół Zawodowych ZDJĘCIA

PW, ZSZ
Finał turnieju zorganizowano w ZSZ w Lublińcu.
Finał turnieju zorganizowano w ZSZ w Lublińcu. ZSZ w Lublińcu
Za nami tegoroczny XXIV Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik i Piekarz, którego finał zorganizowano w Zespole Szkół Zawodowych w Lublińcu pod honorowym patronatem starosty lublinieckiego Joachima Smyły. Na podium stanęli reprezentanci szkół z: Zabrza, Chorzowa, Sosnowca, Lublińca i Siemianowic Śląskich.

Do rywalizacji przystąpili wyłonieni w etapie szkolnym najlepsi uczniowie z: Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu, Branżowej Szkoły I stopnia nr 1 w Siemianowicach Śląskich, Zespołu Szkół Usługowo – Rzemieślniczych w Bytomiu, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie, Branżowej Szkoły 1 stopnia nr 4 Gastronomicznej w Sosnowcu oraz oczywiście przedstawiciele gospodarza, czyli Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu.

- Turniej składał się z dwóch części. Praktyczna odbywała się 15 stycznia w Cukierni Państwa Hildegardy i Jana Kampa oraz piekarni pani Bernadety Brzezina Mońka. Cukiernicy wykonywali ciasteczka bankietowe, składali i dekorowali torty oraz modelowali figurki marcepanowe, piekarze kształtowali wyroby drobne (rogale, bułki, plecionki), chały oraz chleb okolicznościowy. W części teoretycznej, którą przeprowadzono w szkole 16 stycznia, cukiernicy i piekarze rozwiązywali test złożony z 30 zadań – informuje Jolanta Skubala, wicedyrektor ZSZ w Lublińcu.

Uroczyste zakończenie i podsumowanie etapu wojewódzkiego nastąpiło właśnie 16 stycznia w ZSZ, gdzie powołano siedzibę komisji wojewódzkiej. Zanim ogłoszono oficjalne wyniki, zaprezentowali się uzdolnieni wokalnie uczniowie lublinieckiego gospodarza: Małgorzaty Glenc oraz Natalii Ordon wspólnie z nauczycielami Damianem Kubosiem oraz Adamem Pietrygą.

Reprezentantom ZSZ nie udało się stanąć na podium wśród cukierników. Wygrała Paulina Rogozińska z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu, przed Justyną Szklanny z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie i Weroniką Molendą z Branżowej Szkoły I Stopnia nr 4 Gastronomicznej w Sosnowcu. Udało się natomiast wśród piekarzy – Jakub Mięsowski zajął drugie miejsce. Pierwsze przypadło Patrykowi Mryce z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu, trzecie natomiast Adrianowi Guśtakowi z Zespołu Szkół „Cogito” w Siemianowicach Śląskich.

W obu kategoriach nagrody ufundował starosta lubliniecki Joachim Smyła. Nagrodę dla cukiernika za wykonanie najładniejszego tortu postanowił również przyznać Cech Rzemiosł i Przedsiębiorczości w Lublińcu. Trafiła ona do Aleksandry Barwickiej z ZSZ w Lublińcu. Teraz przed wszystkimi laureatami turnieju specjalne szkolenie ufundowane przez firmę Polmarkus szkoleniu.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wydział Oświaty UM
MOPR w Zabrzu zatrudnia piekarzy jako opiekunów dzieci w melinie na ulicy Kossak 21/2
Dodaj ogłoszenie