W konkursie wzięło udział dwunastu uczniów z Ośrodków Szkolno-Wychowawczych z: Krakowa, Kutna, Otwocka, Sławna, Warszawy i Lublińca, kształcących się zawodzie kucharz lub technik żywienia i usług gastronomicznych.
Rywalizacja przebiegała w dwóch etapach. W etapie pisemnym uczestnicy wykonywali różnego rodzaju zadania i polecenia zawarte w konkursowym teście, m.in. tłumaczyli nazwy potraw z języka polskiego na język angielski i odwrotnie, zapisywali w języku polskim i w języku angielskim nazwy środków spożywczych i półproduktów ujętych w „Piramidzie zdrowego żywienia”. Etap praktyczny polegał na wykonaniu potrawy – jajko faszerowane, według przepisu podanego w języku angielskim.
Pierwsze miejsce w rywalizacji indywidualnej zdobyła Justyna Dyla – uczennica klasy czwartej Technikum Nr 4 w Lublińcu, kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Drugie miejsce zajęła Monika Cendrowska z Otwocka, a trzecie Jolanta Korzec z Instytutu Głuchoniemych w Warszawie.
W klasyfikacji zespołowej zwyciężyły uczennice z lublinieckiego ośrodka w składzie Justyna Dyla i Luiza Mucha. Drugie miejsce wywalczyli uczniowie Instytutu Głuchoniemych w Warszawie - Jolanta Korzec i Oskar Wiśniewski. Na trzecim miejscu uplasowała się drużyna z Otwocka - Monika Cendrowska i Iga Sikorska.
Zwycięzcy Konkursu odebrali z rąk dyrektora ośrodka, Marka Warwasa, cenne nagrody i puchary ufundowane przez starostę lublinieckiego, który objął honorowy patronat nad konkursem.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?