W konkursie wzięło udział 9 zespołów, które rywalizowały w 3 kategoriach: osoby fizycznie, restauracje oraz stowarzyszenia.
Publiczność oceniała zespoły na specjalnych kartach głosowania, na podstawie których została wyłoniona nagroda publiczności. Trafiła ona do Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Koszwice.
Zanim to to się jednak stało, gości przywitał Mateusz Wrzyciel – organizator festiwalu wraz z Remigiuszem Rączką – osobistością telewizyjną znaną ze swojego autorskiego programu „Rączka Gotuje”.
Na tych, którzy zdecydowali się odwiedzić karczmę czekało ponad 200 litrów wszelkiego rodzaju zup, począwszy od zup czystych, zagęszczanych, na chłodnikach kończąc.
Uczestnicy prezentowali swoje zupy przed jury w składzie: Mateusz Wrzyciel, Remigiusz Rączka, Grzegorz Bien, Sebastian Piotrowski. Jury oceniało w 5-stopniowej skali: smak, zapach, wygląd i konsystencja.
Po degustacji i krótkiej debacie jury wyłoniło zwycięzców. W kategorii osoby fizyczne wygrała Halina Nowak z Krupskiego Młyna i jej letni chłodnik, miejsce 2. zajął Jacek Myrcik z Lublińca za KejzeZuppe.
W kategorii restauracje wygrała Chochla Smaku z Sierakowa Śląskiego za krupnik na palonych kościach, miejsce 2. zajęło Ranczo Agroturystyczne Kornelia i Krystian Kiełbasa za Talerz Żniwiarza.
W kategorii stowarzyszenia miejsce 1. zdobyło Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Koszwice za zupę gulaszową po Koszwicku, przed Stowarzyszeniem Kobiet Żędowickich, które przygotowało rosół. Miejsce 3. zajęli ex aequo Lublinieckie Morsy i ich chłodnik z botwinki oraz Stowarzyszenie Dobry Wybór z Krupskiego Młyna i zupa z leśnych grzybów.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?