Dożynki to swoiste podsumowanie pracy rolników. To zwieńczenie żniw i moment radości oraz chwila na złapanie oddechu przed jesiennymi pracami w polu.
- Sierpień w naszej gminie to czas przede wszystkim ciężkiej pracy rolników. Jej zwieńczeniem są zawsze uroczystości dożynkowe. Świętowaliśmy w sołectwach Kamieńskie Młyny oraz Babienica i Psary - podsumował dożynki burmistrz Woźnik, Michał Aloszko.
Dodatkowo w sołectwie Piasek miała miejsce uroczystość ku czci patrona- św. Jacka, w trakcie której można było skosztować wspaniałych potraw regionalnych przygotowanych przez Panie z KGW Piasek.
Tradycja dożynek
Dożynki to ludowe święto połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac polowych. W czasach przedchrześcijańskich – etniczne święto słowiańskie, przypadające w okresie równonocy jesiennej (23 września). Obecnie dożynki obchodzone są zwykle w jedną z niedziel lub sobót sierpnia lub września po zakończeniu żniw.
Ceremoniom dożynkowym przewodniczą Starosta i Starościna dożynkowi. Najpierw wnoszone są wieńce dożynkowe wykonane z kłosów zbóż, owoców, warzyw, polnych kwiatów. Następnie Starosta i Starościna wręczają bochen chleba upieczonego z mąki pochodzącej z ostatnich zbiorów Gospodarzowi dożynek. Gospodarzem najczęściej jest kapłan, a w przypadku dożynek świeckich przedstawiciel lokalnej administracji państwowej bądź samorządowej. Następnie składane są symboliczne dary z najnowszych plonów, przetwory mięsne, owoce – często stanowią one wystawę osiągnięć lokalnych rolników. W przypadku kiedy uroczystość ma charakter religijny, odprawiany jest obrzęd liturgiczny. Dożynki kończy najczęściej festyn ludowy.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?