18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

LGD Spichlerz Górnego Śląska wyłoniła Danie Roku 2013 [FOTO]

Agata Reich-Burek
LGD Spichlerz Górnego Śląska: Danie Roku 2013
LGD Spichlerz Górnego Śląska: Danie Roku 2013 Fot. LGD Spichlerz Górnego Śląska
LGD Spichlerz Górnego Śląska rozstrzygnęła konkurs "Danie Roku 2013". Finał imprezy odbył się wczoraj na „Zamku w Toszku”. Zobaczcie, jakich pyszności można było spróbować.

LGD Spichlerz Górnego Śląska wybrał wczoraj Danie Roku 2013 i wręczył Złotą, Srebrną i Brązową Warzechę.

Konkurs cieszy się co roku ogromnym zainteresowaniem społeczności lokalnej. Jego celem jest promocja walorów kulturowych naszych terenów poprzez promocję kuchni regionalnej, popularyzację gwary śląskiej i obyczajów, związanych z tradycyjnym śląskim stołem.

Tegoroczny finał zgromadził ponad 100-osobową widownię, przysmaków starczyło dla wszystkich.

Laureaci konkursu otrzymali tytuł „Mistrza kuchni” oraz insygnia władzy na rok 2013, czyli Złotą, Srebrną i Brązową Warzechę.

Inicjatywa zwiększa atrakcyjność turystyczną naszego regionu i promuje kuchnię lokalną, która wyróżnia nasz region wśród innych obszarów Polski.

Uczestnicy przygotowali potrawy zgodnie z mottem przewodnim konkursu „Mięso i jego przetwory”. Na wszystkich finalistów czekały atrakcyjne nagrody.

Galę poprowadził  znany śląski kucharz, Remigiusz Rączka. Czas oczekiwania na wyniki jury umilił występ Zespołu „Śląskie Trio” Piotra Szefera.

Do grona szacownego jury zaproszono:
Remigiusza Rączka – przewodniczący
Marię Henne – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Kochcice
Andrzeja Pilot – I Wicewojewoda Śląski
Jerzego Motłoch - Dyrektor Wydziału Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego
Stanisława Gmitruk – Dyrektor Śląskiego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Po smakowaniu potraw jury zdecydowało przyznać następujące miejsca:

Osoby fizyczne:
1.Stefania Badura - Enta po naszymu (gm. Wielowieś)
2.Katarzyna Stanchły - Richtig śląsko rolada (gm. Koszęcin)
3. Regina Mika - Nadziewane pałki z kury po nowowiejsku (gm. Tworóg)
Wyróżnienie: Maria Krok - Rolada ze szpinakiem (gm. Krupski Młyn)

Stowarzyszenia:
1. Koło Gospodyń Wiejskich Wielowieś - Ajsbajn i zimne szłapki w galantinie po świniobiciu (gm. Wielowieś)
2. Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Tworoskiej - Golunko w kapuście (gm. Tworóg)
3. Stowarzyszenie Miłośników Olszyny – Karminadle (gm. Herby)
Wyróżnienie: Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Glinica - Placki półmięsne (gm. Ciasna)

Restauracje:
1.„Blue Moon” - Pieczeń o trzech smakach (gm. Lubliniec)
2. „Janina Catering” - Pasztet z królika po Śląsku (gm. Koszęcin)
3. „Złota kaczka” - Schab po myśliwsku (gm. Toszek)
Wyróżnienie: „Pod Dębami” - Polyndwiczki + kloski + modro kapusta (gm. Koszęcin)

Jury przyznało też specjalne wyróżnienia:
Złota Warzecha – Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Tworoskiej
Srebrna Warzecha – Stefania Badura
Brązowa Warzecha – Koło Gospodyń Wiejskich – Wielowieś

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubliniec.naszemiasto.pl Nasze Miasto