Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chleb, który nie tuczy. Poznaj przepis na zdrowy chleb z ziarnami do pochrupania. Zamiast cukru dodaję słodki składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Pyszny i zdrowy chleb nie musi być czasochłonny. Zazwyczaj robię szybki chleb z ziarnami i orzechami, do którego nie dodaję nawet grama cukru. Wystarczy sięgnąć po ulubione suszone owoce. Poznaj przepis na chlebek z ziarnami.

W skrócie

Chleb z ziarnami to zdrowa alternatywa wobec tradycyjnego bochenka. Wybór orzechów i ziaren jest dowolny. Do chleba nie dodaję mąki, ale zamieniam je na zmielone na proszek orzechy laskowe i migdały. Jeśli macie orzechy włoskie, to również świetnie sprawdzą się do zrobienia chleba. Szczególnie suszona wiśnia, żurawina lub śliwka idealnie współgra ze smakiem bakalii. Do wypieku nie daję cukru, ale korzystam z suszonych wiśni, które nadają chlebowi słodyczy. Z powodzeniem możesz wykorzystywać w formie słodzika suszoną żurawinę lub suszone śliwki. Gdy chcę dodać wypiekowi odświętnego aromatu, to doprawiam go szczyptą cynamonu i imbiru.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania chleba z ziarnami

Widok od frontu na chleb z ziarnami na drewnianej desce
Domowy chleb z ziarnami to pomysł na zdrową przekąskę wypełnioną białkiem i błonnikiem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk

Chleb z ziarnami – przepis na zdrowy wypiek

Liczba porcji: na 12 porcji (1 keksówka).
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut, w tym godzina pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 80 g orzechów laskowych,
  • 60 g migdałów,
  • 50 g białego sezamu,
  • 90 g pestek słonecznika,
  • 100 g ziaren lnu,
  • 80 g pestek dyni,
  • 50 g suszonych wiśni,
  • 5 ml oleju rzepakowego,
  • 3 g soli.

Jak zrobić chleb z ziarnami?

Sposób przygotowania:

  1. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie posmarowałam olejem rzepakowym.
  2. Piekarnik nastawiłam do rozgrzania na 160° Celsjusza.
  3. Orzechy laskowe i migdały włożyłam do blendera z ostrzem w kształcie litery S. Następnie rozdrabniałam przez 5 sekund do uzyskania mąki orzechowej.
  4. Orzechy przesypałam do miski i dodałam odmierzone pozostałe składniki.
  5. Jajka rozmieszałam w szklanej misce i dodałam do orzechów z ziarnami.
  6. Masę na chleb z ziarnami przelałam do przygotowanej wcześniej foremki i piekłam w nagrzanym piekarniku przez 60 minut.
  7. Po upieczeniu chleba z ziarnami odstawiłam go na kratkę do całkowitego wystudzenia bez wyjmowania z keksówki. Dzięki temu nie będzie się kruszył po upieczeniu.

Chleb z ziarnami bez mąki i cukru

Taki chleb to świetne urozmaicenie w codziennej diecie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka nasyci na długo. Można robić na nim kanapki tak jak z tradycyjnego bochenka. Taki chlebek może być też świetną propozycją na podwieczorek, gdy podasz go z twarogiem lub masłem orzechowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chleb, który nie tuczy. Poznaj przepis na zdrowy chleb z ziarnami do pochrupania. Zamiast cukru dodaję słodki składnik - Strona Kuchni

Wróć na lubliniec.naszemiasto.pl Nasze Miasto