W skrócie
Pyszny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach to sycące i aromatyczne danie. Nie jedna babcia dodawała pod koniec gotowania startego ziemniaka, aby zagęścić zupę i nadać jej bardziej treściwą konsystencję. Poza tym doprawiam pożywny kapuśniak liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Pamiętaj, aby ograniczyć się do maksimum trzech listków. W przeciwnym razie zupa stanie się gorzka i nie będzie nikomu smakowała. Co więcej, to idealne sezonowe danie, które nie nadszarpnie domowego budżetu.
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g białej kapusty,
- 200 g wieprzowiny z kością,
- 50 g wędzonego boczku,
- 50 g wędzonych żeberek,
- 1 cebula,
- 5 ziemniaków,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1/4 bulwy selera,
- 1 por,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 3 ziarna czarnego pieprzu,
- 1500 ml wody,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Może cię zainteresować:
Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach?
Sposób przygotowania:
- Na początku wlej wodę do dużego garnka. Posól i zagotuj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i mięso.
- Następnie młodą kapustę poszatkuj na mandolinie i dorzuć do garnka z gotującą się wieprzowiną z kością i żeberkami.
- Warzywa oczyść, obierz, pokrój na pół plasterki i dodaj go kapusty z mięsem.
- Boczek pokrój w kostkę, cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
- Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do gotującego się kapuśniaku z młodej kapusty na żeberkach.
- Dopraw kminkiem.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć boczek, gdy zacznie skwierczeć, dodaj posiekaną cebulę i smaż do momentu zeszklenia.
- Pod koniec smażenia dodaj łyżkę mąki pszennej.
- Na patelnię wlej chochelkę z wywarem, zamieszaj i wlej do zupy powstałą zasmażkę.
- Ząbki czosnku obierz z łupin, przeciśnij przez praskę do czosnku i dodaj do zupy.
- Kapuśniak z młodej kapusty dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Mam nadzieję, że ten tradycyjny przepis zachęci cię do zrobienia sycącej zupy na obiad.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?