11 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Łatwy w uprawie jest także szczypiorek, a jego liście długo...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/30/71/5fb28432c0d13_o_large.jpg)
fot. Matthiasboeckel (pixabay.com)
Warzywa z ogrodu przez cały rok? To możliwe! Zobacz, co zbierzesz późną jesienią i zimą. Niektóre są nawet smaczniejsze po przymrozkach
Szczypiorek
Łatwy w uprawie jest także szczypiorek, a jego liście długo pozostają zielone i są odporne na chłody (choć już nie na mrozy). Tradycyjnie zalecało się ściąć szczypiorek przed zimą, jednak teraz warto z tym poczekać, aż nadejdą mrozy (jeśli w ogóle tak się zdarzy). Do tego czasu można mieć świeży szczypiorek prosto z grządki.
Szczypiorek sieje się wiosną do gruntu, można też kupić sadzonki. To roślina wieloletnia i raz posadzona będzie rosła przez lata, choć co kilka sezonów warto go rozsadzić i odmłodzić (uwaga: nie mylmy szczypiorku z liśćmi cebuli; to różne rośliny).