Śląska Wielkanoc 2021. Lubliniec. Wypróbujcie te przepisy na potrawy tradycyjne i nie tylko
Żur śląski Składniki: 500 g ziemniaków 700 g wędzonego surowego boczku włoszczyzna 3 suszone grzybki 2 cebule 500 g surowego boczku kiełbasy i wędzonki 500 ml zakwasu (ukiszonego z żytniej mąki) 2 łyżki tłuszczu domsmażenia 3 ziarenka ziela angielskiego sól czarny pieprz czosnek liście laurowe majeranek natka pietruszki 2 jajka śmietana 30% Opis przygotowania: W 2 l wody ugotować wędzony boczek z dodatkiem włoszczyzny i ziemniaków pokrojonych w kostkę, aby powstał wywar (po ugotowaniu wyjąć włoszczyznę i boczek). Grzybki namoczyć w wodzie i obgotować. Pokroić boczek, cebulę, kiełbasę – wszystko zasmażyć. Połączyć wywar z wędzonego boczku z podsmażonymi cebulką, boczkiem i kiełbasą oraz grzybkami i wywarem z nich. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 2 ząbki czosnku, dolać zakwas. Gotować ok. 20 minut, dodać majeranek, natkę pietruszki i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg uznania. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kwaśną śmietaną. Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT