Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Półfrancuskie ciastka z dziurką. Kulinarny hit sprzed lat wciąż zachwyca smakiem. Najlepszy przepis na kruche ciasteczka na śmietanie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Ciastka z dziurką to dla wielu ulubiony przysmak z dzieciństwa. Polecam na nie sprawdzony i niezawodny przepis, z notatnika mojej mamy. To ciasteczka półfrancuskie, przygotowywane z dodatkiem kwaśnej śmietany. Dodatkowo udekorowane są delikatną, słodką posypką. Smakują przepyszne. Sprawdź i wypróbuj przepis na ciasteczka półfrancuskie z dziurką.

W skrócie:

Ciastka na półmisku
Delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka półfrancuskie z dziurką. Zobacz niezawodny przepis na taki przysmak. Katarzyna Puczyńska

Ciastka na śmietanie. Przysmak z dziecińśtwa

Masz ochotę na pyszne, kruche i delikatnie słodkie ciastka? Mam dla ciebie przepis na półfrancuskie ciasteczka z dziurką. Dla mnie to przysmak, który przypomina mi lata dzieciństwa. Są tak dobre, że wprost rozpływają się w ustach. Dodatkowo zdobi je wyśmienita chrupiąca posypka. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, wymaga jednak nieco czasu. Ciasto najlepiej zrobić wcześniej i schować na kilka godzin lub nawet na całą noc do lodówki.

Przepis na ciastka półfrancuskie z dziurką

czas przygotowania: ok. 1 godzina + schładzanie ciasta + pieczenie
duża porcja
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 2 żółtka,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,

chrupiąca skorupka:

  • 2 białka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego

.

Jak zrobić ciastka z dziurką? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę.
  2. Dodaj zimne masło, i posiekaj nożem.
  3. Dodaj śmietanę, żółtka i cukier waniliowy, a następnie zagnieć.
  4. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na minimum 2 godziny do lodówki.
  5. Porcję ciasta rozwałkuj i wytnij kształty. Mogą to być np. kwiatuszki, wytnij środek małym kieliszkiem lub nakrętką od butelki.
  6. Białka roztłucz widelcem.
  7. Każde ciastko posmaruj dokładnie białkiem i posyp cukrem z wanilią.
  8. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz ciasteczka ok. 15 minut w 180 stopniach.
  10. Gotowe zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Półfrancuskie ciastka z dziurką. Kulinarny hit sprzed lat wciąż zachwyca smakiem. Najlepszy przepis na kruche ciasteczka na śmietanie - Strona Kuchni

Wróć na lubliniec.naszemiasto.pl Nasze Miasto