Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

ZAPOWIEDŹ: Spichlerz Górnego Śląska stawia na tradycję i zachęca do udziału w konkursie

AKC
Fundacja Lokalna Grupa Działania "Spichlerz Górnego Śląska" zaprasza do udziału w konkursie Danie Roku Spichlerza Górnego Śląska.

Założeniem konkursu jest promocja walorów kulturowych naszych terenów poprzez promocję kuchni regionalnej, popularyzację gwary śląskiej i obyczajów związanych z tradycyjnym "śląskim stołem". Laureaci konkursu otrzymają tytuł "MISTRZA KUCHNI" oraz insygnia władzy na rok 2012, czyli Złotą, Srebrną bądź Brązową Warzechę.

Konkurs będzie przebiegał dwuetapowo. Pierwszy etap polega na nadesłaniu oryginalnych przepisów dań Górnoślązaków.
Przepisy mogą mieć formę pracy pisemnej na temat związany z tradycyjnymi potrawami śląskimi czy sposobem
przyrządzania dań, oryginalnych przepisów, historyjek związanych z menu Górnoślązaków. Prace należy napisać w gwarze śląskiej używanej w okolicy, z której pochodzi uczestnik.Organizatorzy dopuszczają także możliwość używania języka literackiego. Przewodnim mottem tegorocznego konkursu jest: „Jodło z monki”.

Termin nadsyłania prac upływa 15 listopada o godz.12 (liczy się termin dostarczenia do biura). Prace należy przysyłać w 1 egzemplarzu na papierze o formacie A-4 w ilości nie przekraczającej 3 stron lub drogą elektroniczną w pliku tekstowym o takim formacie.Do zgłoszenia należy dołączyć poprawnie wypełnioną kartę zgłoszenia dostępną TUTAJ.

Autorzy najciekawszych przepisów zostaną zaproszeni do udziału w II etapie konkursu, który będzie polegał na polega przygotowaniu i zaprezentowaniu wcześniej opisanego dania na uroczystym finale, który odbędzie się 22 listopada (czwartek) o godz. 17 w restauracji "Dworek Myśliwski" w Brynku (gmina Tworóg).

Jury będzie oceniać walory smakowe przygotowanej potrawy, łatwość jej przyrządzenia, związek z tradycją regionu, zgodność z mottem przewodnim, wystrój stołu i sposób prezentacji. Organizator przewiduje zwrotu kosztów przygotowania stołu oraz zakupu artykułów spożywczych potrzebnych do przygotowania dania konkursowego.

Zgłoszenia należy przesyłać na adres:
Fundacja Lokalna Grupa Działania „Spichlerz Górnego Śląska” ul. Zamkowa 3 42-286 Koszęcin
E-mail: [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubliniec.naszemiasto.pl Nasze Miasto