Pierwszy etap polega na nadesłaniu oryginalnych przepisów dań Górnoślązaków. Mogą one mieć formę pracy pisemnej na temat związany z tradycyjnymi potrawami śląskimi czy sposobem przyrządzania dań, oryginalnych przepisów, historyjek związanych z menu Górnoślązaków.
Prace należy napisać w gwarze śląskiej używanej w okolicy, z której pochodzi uczestnik.Organizatorzy dopuszczają także możliwość używania języka literackiego. Przewodnim mottem tegorocznego konkursu jest: "Jodło z monki". Termin nadsyłania prac upływa 15 listopada o godz.12 (liczy się termin dostarczenia do biura).
Autorzy najciekawszych przepisów zostaną zaproszeni do udziału w II etapie konkursu, który będzie polegał na przygotowaniu i zaprezentowaniu wcześniej opisanego dania podczas uroczystego finału, który odbędzie się 22 listopada o godz. 17 w restauracji "Dworek Myśliwski" w Brynku (gmina Tworóg).
Laureaci konkursu otrzymają tytuł "Mistrza kuchni" oraz insygnia władzy na rok 2012, czyli Złotą, Srebrną bądź Brązową Warzechę.
Regulamin i kartę zgłoszeniową znajdziecie TUTAJ
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?