Twierdza Smaków w Zamku Czocha - pysznie i kolorowo
Zamek Czocha to również historia kuchni. Ostatni właściciel Ernst Gütschow lubił wykwintną kuchnię. Tutaj jadano słynne lody księcia Pucklera.
Do tych lodów oraz innych potraw historycznych nawiązuje Festiwal Twierdza Smaków, który odbywa się w zamku raz do roku w czerwcu i wówczas są prezentowane różne historyczne potrawy.
Jak mówią regionaliści, Zamek Czocha będzie zawsze tajemnicą i dla turystów i dla pracowników. Chociażby dlatego, że jest tutaj kilkadziesiąt tajemnych przejść. Pomiędzy pomieszczeniami i między piętrami. Są ukryte w ścianach, czy szafach. To jest największy sekret i największa atrakcja Zamku Czocha.
Mnóstwo tajemnic: studnie, kominki w każdym znajduje się jakaś tajemnica i sekret, oraz II Wojna Światowa której koniec wiąże się z zaginięciem wielkiego skarbu ostatniego przedwojennego właściciela...
Podczas Festiwalu Kuchni Historycznej w Zamku Czocha można było spróbować potraw prawie za całego świata średniowiecznego.
Swoje kramy podczas festiwalu Twierdza Smaków w Zamku Czocha wystawili:
KAWIARNIA MYŚLIWSKA - słynne piwo kremowe, które do niedawna można było spotkać tylko w pubie Pod Trzema Miotłami.
NAMIOT ALLADYNA – pustynna kawa i opowieści z dalekich krajów, różana lemoniada i herbata berberyjska, najlepsza na upały
BAR PRL – powrót do dawnych czasów w siermiężnym stylu
KANTYNA POLOWA – grochówka z pola walki, konserwy, lemoniady i inne wojskowe specjały
ZIELARNIA JURAJSKA –od ziół na urodę po specyfiki dla zdrowia
STOISKO DUŃSKIE „DANSKE SPECIALITETER” - Pickled Herring Smørrebrød (tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem – specjalność kuchni duńskiej) Duńskie ciasteczka „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską
CYSTERSKIE PODPŁOMYKI – proste, ale jakie smakowite!
SŁODYCZE ZE WSCHODU – baklavy i inne przysmaki
FOSA ŚREDNIOWIECZA Kuchnia Rycerska – spróbuj dań, którymi zajadali się nasi przodkowie
U GRUZINA - Badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni. wystawcy z Gruzji przygotowali narodowy strój gruziński dla najmłodszych, w którym można się sfotografować.
RESTAURACJA ZAMKOWA – w tym roku królują flaki po francusku i węgierski langosz
Oczywiście to nie wszystko. Swoje kramy udostępnili również rzemieślnicy: były wyroby kowalskie, biżuteria, kamienie i minerały, nalewki ...
Ciekawie zrobiło się w fosie zamkowej, gdzie swoje obozowisko rozbili rycerze i wojownicy (rekonstruktorzy), którzy zabawiali turystów pokazami walki. Po takich emocjach zwiedzający mogli skosztować kuchni rycerskiej prosto z fosy zamkowej gdzie mieściły się również stoiska kulinarne z potrawami prosto ze średniowiecza przygotowanymi przez KUCHNIĘ RYCERSKĄ z Nowych Bogaczowic.
W tym roku Twierdza Smaków była również Twierdzą Zabawy
Na najmłodszych czekały konkursy i niespodzianki, m.in. warsztaty tworzenia obrazów z suszonych kwiatów, konstrukcji banjo, lepienia w glinie. Stworzyliśmy również Państwa warsztat tkacki, a także młyno-piekarnię, gdzie każde dziecko mogło ulepić i wypiec pyszny podpłomyk, najstarszą formę chleba. Był czas również na naukę strzelania z kuszy.
Nie zabrakło też atrakcji w formie konkursów i warsztatów dla dorosłych.
Do najbardziej zaawansowanych zaliczyć można:
- jedzenie ciasta bez użycia rąk
- picie zupy przez słomkę, była również wersja - picie piwa przez słomkę
- zgadywanie smaków oczywiście z zawiązanymi oczami
Jak dojechać do Zamku Czocha? Sprawdźcie na poniższej mapie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?