Konkurs odbył się w dniach 16-17 marca 2018 r. w lublinieckim ośrodku, pod honorowym patronatem starosty lublinieckiego, Joachima Smyły. Zwycięskich uczniów przygotowały Izabela Szczęsny – nauczycielka zawodu i Joanna Kulik – nauczycielka języka angielskiego.
Celem Konkursu było m.in. popularyzowanie tematyki gastronomicznej w językach polskim, angielskim i niemieckim wśród młodzieży niesłyszącej i słabosłyszącej oraz podnoszenie poziomu znajomości zawodowego języka polskiego, angielskiego i niemieckiego.
W finałowej rywalizacji wzięło udział 11 uczniów niesłyszących i słabosłyszących z sześciu Ośrodków Szkolno-Wychowawczych: Krakowa, Łodzi, Radomia, Sławna, Żar oraz gospodarza Konkursu – Lublińca. Konkurs składał się z etapu pisemnego i praktycznego.
W etapie pisemnym finaliści prezentowali swoją wiedzę gastronomiczną w języku polskim, angielskim lub niemieckim, w zależności od uczącego się języka obcego zawodowego, rozwiązując test konkursowy obejmujący treści kwalifikacji TG.7 Sporządzanie potraw i napojów.
W etapie praktycznym uczestnicy wykazywali się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, zmysłem estetycznym i poczuciem smaku sporządzając potrawę - jajka w koszulce z sosem, według przepisu podanego w języku angielskim lub niemieckim.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?