Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śląskie Smaki 2017 w Koszęcinie. To była naprawdę fantastyczna impreza! [ZDJĘCIA]

Aneta Kaczmarek
Fot. Aneta Kaczmarek
Wczoraj w siedzibie Zespołu „Śląsk” odbyła się XII edycja największej, kulinarnej imprezy w regionie – Festiwalu „Śląskie Smaki”. Po raz pierwszy jej współorganizatorem - obok Śląskiej Organizacji Turystycznej – była instytucja kultury od lat partnerująca w działach ŚOT - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”. Organizowany od dwunastu lat Festiwal, po raz pierwszy gościł także na terenie powiatu lublinieckiego, w gminie Koszęcin. Honorowy patronat objął marszałek województwa śląskiego, Wojciech Saługa.

Otwarcia XII edycji Festiwalu „Śląskie Smaki” w Koszęcinie dokonali: wicemarszałek województwa śląskiego Stanisław Dąbrowa, dyrektor zespołu „Śląsk” Zbigniew Cierniak, prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej Jarosław Klimaszewski wraz z dyrektorką ŚOT Agnieszką Sikorską oraz wójt gminy Koszęcin Zbigniew Seniów i przewodniczący jury konkursu kulinarnego Remigiusz Rączka.

Swoją obecnością obecnością imprezę uświetnili także: przewodniczący Sejmiku Województwa Śląskiego Stanisław Gmitruk, reprezentująca Polską Organizację Turystyczną Magdalena Ragus oraz prezes śląskiego oddziału Polskiej Organizacji Turystycznej Grzegorz Chmielewski.

Organizowany od 2006 roku Festiwal "Śląskie Smaki", ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą. Jak podkreśla Śląska Organizacja Turystyczna, województwo śląskie ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się także pod względem kulinarnym.

Festiwal „Śląskie Smaki” jest imprezą, która pozwala na prezentację tej różnorodności i promocję walorów znakomitej śląskiej kuchni. Festiwal odbywający się co roku w innym miejscu województwa, stara się w każdej edycji odkrywać lokalne przysmaki, prezentować to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne.

Jedną z ważniejszych części festiwalu jest konkursowa walka o „Złoty Durszlak”. W Koszęcinie wzięły w niej udział 22 drużyny, w trzech kategoriach: profesjonalistów (8 drużyn), amatorów (9 drużyn) oraz uczniów szkół gastronomicznych (5 drużyn). Jury pod przewodnictwem Remigiusza Rączki zdecydowało o przyznaniu Złotych, Srebrnych i Brązowych Durszlaków następującym drużynom:

Kategoria – profesjonaliści
I miejsce – Złoty Durszlak – drużyna restauracji „Zagłębie Smaku” z Hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej
II miejsce – Srebrny Durszlak – drużyna restauracji „Orzech i Miód” z Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach
III miejsce – Brązowy Durszlak – drużyna Qubus Hotel Bielsko-Biała

Kategoria – amatorzy
I miejsce – Złoty Durszlak – Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie
II miejsce – Srebrny Durszlak – Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku
III miejsce – Brązowy Durszlak – drużyna Piekielne Słodkości

Kategoria - szkoły gastronomiczne
I miejsce – Złoty Durszlak – drużyna Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim
II miejsce – Srebrny Durszlak – Tyskie Łobuzy z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
III miejsce – Brązowy Durszlak – Gryfne Kuchciki z Technikum Gastronomicznego w Tarnowskich Górach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubliniec.naszemiasto.pl Nasze Miasto