Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon grillowy 2012 rozpoczęty [PORADNIK]

Patryk Drabek
Patryk Drabek
Rozpoczął się już sezon grillowy i jeśli nie masz jeszcze odpowiedniego sprzętu do przygotowywania smakołyków na świeżym powietrzu, przeczytaj nasz poradnik o tym, jak wybrać najlepszy grill do domowego użytku - pisze Patryk Drabek.

Kupno grilla wydaje się rzeczą banalną, ale to wrażenie szybko mija po przekroczeniu sklepu, bo wybór jest ogromny. W sklepie można dostać oczopląsu, a sprawa jest wbrew pozorom bardzo poważna, ponieważ samo odpowiednio przyprawione mięso nie gwarantuje kulinarnego, a zarazem towarzyskiego sukcesu, bowiem musimy mieć jeszcze odpowiedni sprzęt.

Przy zakupie warto przeanalizować m.in. to, czy nasz grill ma być mobilny czy też stacjonarny. W tym drugim przypadku możemy sobie zapewnić ważącą kilkaset kilogramów "wielką kuchnię" zintegrowaną z lodówką czy zlewozmywakiem. Im droższy grill, tym jego wytrzymałość jest większa, a producenci dają gwarancję liczoną w dziesiątkach lat. Niektóre grille są tak odporne, że nie trzeba ich właściwie chować i można je tylko przykryć i zostawić w ogrodzie na zimę.

Ceny wszystkich dostępnych grillów wahają się od kilkunastu złotych do… kilkunastu tysięcy złotych. Murowane grille na zamówienie to wydatek 3-4 tysięcy złotych. Gdy mamy do czynienia z nieco droższym, potężnym urządzeniem, warto zwrócić uwagę na kółka, które pomogą nam przetransportować grill.

Co ciekawe, w poszczególnych zakątkach świata preferowane są różne rodzaje urządzeń do barbecue. Zdaniem naszych ekspertów, wkrótce najbardziej pożądany będzie grill elektryczny. - Myślę, że to przyszłość grillowania ze względu na wygodę i bezpieczeństwo użytkowania - mówi Artur Dziewicki, właściciel Centrum Ogrodniczego "Daglezja" w Zawierciu. - Na zachodzie i w Stanach Zjednoczonych najbardziej popularne są w tej chwili grille gazowe, natomiast w Polsce ze względu na upodobania klientów i tradycję - ciągle grille węglowe, chociaż są najbardziej kłopotliwe w użytkowaniu - dodaje Artur Dziewicki.

Każdy szanujący się grillowicz powinien także zwrócić uwagę na akcesoria grillowe, do których zaliczają się m.in. podpałki, węgiel, szczypce czy ruszty. Jeśli chodzi o te ostatnie, to do wyboru mamy zarówno okrągłe, jak i kwadratowe. Nowością są patelnie do grilla oraz płyty do pieczenia steków, a przy grillach z wyższej półki do dyspozycji są talerze, na których można upiec pizzę oraz ruszty żeliwne charakterystyczne dla grillów gazowych.

Rozpałka zależy od rodzaju grilla. Jeśli mamy taki z rusztem i paleniskiem, to powinniśmy użyć podpałki stałej, czyli tzw. czekoladek lub też podpałek parafinowych. W grillach płaskich możemy natomiast używać podpałek w płynie lub w żelu.
Co zrobić, by nasz sprzęt utrzymać w dobrej kondycji? - Nie powinniśmy gasić grilla wodą, tylko czekać aż sam wygaśnie. Wiele osób robi inaczej i to sprawia, że lakier zaczyna odpryskiwać i tworzy się ognisko rdzy. W ten sposób grill się niszczy - tłumaczy Marek Ryssmann.

Na koniec warto pamiętać o jednej ważnej zasadzie. - Rozmiar rusztu oczywiście ma znaczenie - uśmiecha się nasz ekspert i szacuje, jaki jest koszt odpowiedniego dla nas urządzenia do barbecue. Nie wybieramy najmniejszego grilla, ponieważ zmieszczą się na nim raptem cztery kiełbaski. Kupujemy urządzenie średniej klasy, które kosztuje 150 zł. Bierzemy też węgiel za niecałe 10 zł i rozpałkę wartą 5 zł, a do tego akcesoria, których komplet można już kupić za 15 zł. Wyciągając z portfela 180 złotych, mamy do dyspozycji sprzęt do grillowania z prawdziwego zdarzenia. Patryk Drabek

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto