Pałeczki Salmonelli na skorupkach jajek w Netto
Główny Inspektorat Sanitarny umieścił na swojej stronie internetowej komunikat, w którym informuje stwierdzeniu obecności pałeczek Salmonelli na skorupkach jajek.
- Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek - pisze GIS.
Dalej czytamy, że "o wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Środzie Śląskiej właściwy dla miejsca prowadzenia działalności producenta jaj, zarząd sklepu NETTO Sp. z o.o. w Kobylance, w którym pobrano próbkę oraz producenta ww. kwestionowanej próbki. NETTO Sp. z o.o. poinformowała, że w dniu 30.04.2019 r. ww. jaja zostały usunięte ze sklepów tej sieci".
Zdjęcie jajek, na których wykryto pałeczki Salmonelli
Producentem jajek jest firma: JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia
Salmonella na jajkach. Numer i seria produktu
Szczegóły jajek, w których na powierzchni skorupki wykryto obecność pałeczek Salmonelli:
- Produkt – Świeże jaja “Jaja Wojciechowicz” klasa świeżości A, kategoria wagowa: M-średnie (63g>masa>53 g)
- Najlepiej spożyć przed: 12.05.2019
- Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303
- Numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE
- Producent – JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia
GIS w swoim komunikacie informuje:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?