Sabina reprezentowała nasze województwo jako najlepszy młody cukiernik na Śląsku.
Podobnie jak na szczeblu wojewódzkim, turniej ogólnopolski składał z części teoretycznej i praktycznej. W trakcie 7 godzin pracy uczestnicy turnieju mieli do wykonania tort okolicznościowy, 6 sztuk ciastek bankietowych oraz 6 sztuk figurek marcepanowych, dwa rodzaje pralinek oraz eksponat z czekolady lub karmelu.
Tematem przewodnim tegorocznego ogólnopolskiego turnieju była „Moja mała ojczyzna”. W wyniku dwudniowych zmagań konkursowych Sabina Szczygioł, uczennica Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu zaprezentowała wysokie umiejętności nabyte podczas praktycznej nauki zawodu w zakresie wyrobów tradycyjnych, zdobnictwa cukierniczego oraz wykazała się dużymi wiadomościami teoretycznymi.
Udział w konkursie organizowanym pod patronatem Ministra Edukacji Narodowej na szczeblu ogólnokrajowym jest dla ucznia nowym wyzwaniem ale przede wszystkim potwierdzeniem jego wysokich umiejętności zawodowych.
– Pieczenie i gotowanie to już nie tylko codzienna czynność domowa ale umiejętność, którą można się pochwalić wśród znajomych. W sztuce kulinarnej można też znaleźć sposób na życie, nie dziwi zatem duże zainteresowanie gimnazjalistów kierunkiem technik żywienia i usług gastronomicznych . Dla wszystkich, którzy chcą być jak Robert Makłowicz – gotować z pasją – nasza szkoła otwiera swoje podwoje – mówi dyrektor Jolanta Kardas.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?