Pyszne dania nie tylko na święta
Święta Wielkanocne 2024 zbliżają się wielkimi krokami. Już dziś warto się zastanowić, co w tym roku zagości na naszych stołach. Oprócz tradycyjnych dań, może się znaleźć na nim mnóstwo innych smakołyków. Zaskocz swoich bliskich i przyjaciół smacznymi daniami i przekąskami. Chcesz zaserwować coś wyjątkowego? Sprawdź nasze propozycje na świąteczny obiad czy kolację. Mamy także coś dla smakoszy słodkości. Sprawdź w naszej galerii propozycje dań na świąteczny stół.
Wybrane przepisy
Przepis na szybką sałatkę wielkanocną z tuńczykiem i fasolą
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 200 gram dużej fasoli jaś,
- 2 średnie czerwone cebule,
- 1 duża cytryna,
- pęczek natki pietruszki,
- kilka łyżek oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Najpierw moczymy fasolę przez ok. 12 godzin, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
- Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
- Pietruszkę drobno siekamy i mieszamy w dużej misce z cebulą, sokiem wyciśniętym z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy.
- Do naczynia dodajemy ugotowana fasolę, rozdrobionego tuńczyka i całość delikatnie mieszamy.
- Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Potrawa najlepiej smakuje po ok. 3 godzinach od przygotowania.
Sałatka smakowicie się prezentuje, jeśli wykorzystamy do jej przygotowania dużą fasolę. Jednak jeśli nie mamy czasu, zamiast suchej fasoli jaś, którą trzeba namoczyć i ugotować, można wykorzystać gotową fasolę z puszki.
Sałatka wielkanocna z jajkiem, kurczakiem i grzankami – przepis na sałatkę Cezar
Składniki podstawowe:
- 400 g filetu z kurczaka eko,
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 główki dużej sałaty rzymskiej,
- 30 dkg pomidorków koktajlowych,
- 5 jajek z wolnego wybiegu,
- 50 gram tartego parmezanu,
- mini bagietka.
Składniki na sos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, 1-2 łyżeczki sosu worcestershire, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek majonezu, sól i czarny pieprz do smaku.
Filet z kurczaka kroimy w pasy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i polewamy oliwą. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso przez kilka minut z każdej strony, a gdy się zarumieni, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Następnie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę lub w plastry bagietkę, aż powstaną chrupiące grzanki, po czym również zdejmujemy ją z patelni.
Następnie przygotowujemy sos do sałatki: zgnieciony ząbek czosnku mieszamy musztardą, sokiem z cytryny, majonezem i sosem worcestershire, mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
W kolejnym kroku płuczemy, suszymy i rwiemy sałatę, układamy ją na głębszym półmisku lub od razu na talerzach dla gości. Dodajemy zgrillowanego kurczaka, pokrojone na pół pomidorki i ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość skrapiamy sosem i dodajemy grzanki oraz parmezan.
Pulpety w sosie chrzanowym – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g mielonej cielęciny,
- 1 bułka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Sos chrzanowy:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 1 łyżka startego chrzanu.
Jak zrobić pulpety w sosie chrzanowym?
Sposób przygotowania:
- Mieloną cielęcinę wyjęłam z lodówki 2 godziny wcześniej, zanim zaczęłam robić pulpety.
- Mięso powinno nabrać temperatury pokojowej.
- Bułkę namoczyłam w wodzie przez 5 minut, a następnie dokładnie odsączyłam.
- W szklanej misce łączyłam mieloną cielęcinę z bułką i dokładnie wyrabiałam.
- Następnie dodałam jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i olej rzepakowy.
- Masę na pulpety dokładnie wyrobiłam i zwilżonymi dłońmi uformowałam 8 pulpetów.
- Bulion warzywny zagotowałam i wkładałam pulpety na wrzątek. Mięso gotowałam przez 15 minut.
- Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę.
- Następnie powoli wlewałam ciepłe mleko, ciągle mieszając. Powinien powstać rodzaj beszamelu.
- Sos można rozrzedzić bulionem, w którym gotowały się pulpety.
- Pod koniec gotowania sos należy doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Na sam koniec do sosu wrzuciłam posiekany koperek i starty chrzan.
- Dokładnie wymieszałam i włożyłam wyjęte z gotującego się wywaru pulpety cielęce.
- Pulpety w sosie chrzanowym zagotowuję w sosie i podaję od razu.
Dodatki do pulpetów w sosie chrzanowym
Domowe pulpeciki można podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z pieczonymi ziemniakami. Najbardziej tradycyjnym zestawem będzie podanie ich z purée ziemniaczanym i domową mizerią. Świetnie sprawdzi się także surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy.
Babka gotowana – przepis babci
Czas przygotowania: 20 minut + 1,5 godziny gotowania
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- szklanka mąki pszennej tortowej,
- szklanka drobnego cukru,
- 6 jajek w temperaturze pokojowej,
- 250 g masła w temperaturze pokojowej,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- łyżka spirytusu,
- łyżka bułki tartej do wysypania formy.
Na polewę:
- 100 g czekolady deserowej,
- 100 g śmietanki 30%.
Babka gotowana – jak zrobić puszyste ciasto na Wielkanoc?
- Najpierw wymieszałam suche składniki: w misce połączyłam mąkę, sól, pół szklanki zwykłego cukru, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiałam je przez sitko.
- W mikserze utarłam miękkie masło z drugą połową cukru.
- Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka dodałam po kolei do masła i ucierałam.
- Następnie do masy dodałam suche składniki z pierwszej miski, spirytus i dalej ucierałam.
- Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta już bez ucierania w mikserze, tylko delikatnie wymieszałam całość.
- Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy na babkę gotowaną.
- Formę zamknęłam i umieściłam w dużym garnku z gorącą wodą. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy.
- Ustawiłam palnik na średni ogień tak, by woda cały czas lekko się gotowała. Gotowanie powinno trwać ok. 1,5 godziny. Jeśli forma zacznie się unosić w wodzie można ją czymś dociążyć.
- Po ugotowaniu wyjęłam formę i ostrożnie wyłożyłam babkę do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotowałam prostą polewę czekoladową. Śmietankę podgrzałam powoli w rondelku i dodałam połamaną czekoladę. Kiedy się rozpuściła, zdjęłam rondelek z ognia i mieszałam całość do uzyskania jednolitej polewy.
- Ciepłą polewą polałam ostudzoną babkę.
Zobacz także
Te przepisy to prawdziwe perełki. Kwasek z kluskami tulanymi, zupa z jajek w koszulkach, coraz bardziej zapomniana czernina, parzybroda, jagły i wiele innych. Sprawdźcie, co kiedyś jadano z wielką ochotą. Być może któryś z tych przepisów was zainspiruje i danie na stałe znajdzie swoje miejsce w waszym domowym menu.
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?