Plebiscyt Supersmak ma wyłonić najlepsze specjały kuchni śląskiej. Przez cały sierpień będziemy szukać najlepszej tradycyjnej potrawy lub produktu regionalnego. Wszystko po to, by wypromować ją na łamach naszego serwisu i w Dzienniku Zachodnim.
Powiat lubliniecki reprezentuje ciapkapusta z Kochanowic.
Ciapkapusta była przygotowywana już od końca XIX wieku. Inne nazwy tego dania to panszkraut, ciaprówa, ciapraka (dwa ostatnie określenia wzięły się od śląskiego, gwarowego określenia błota – zapewne przez podobieństwo w konsystencji).
Ciapkapusta była i nadal jest potrawą bardzo popularną ze względu na fakt, że jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a przy tym bardzo sycąca. Było to istotne, zwłaszcza dla ludzi, którzy przez większość dnia pracowali fizycznie, np. biorąc udział w pracach polowych.
Do plebiscytu Supersmak mogą zgłaszać się zarówno firmy jak i organizacje, stowarzyszenia czy osoby prywatne. Najważniejsze jest, by zgłoszenie dotyczyło konkretnego produktu, dania, potrawy regionalnej.
Wszystkich kandydatów plebiscytu Supersmak poznasz TUTAJ
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?