W XVII wieku ciasto piernikowe było wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii. W Toruniu wypiekano już w tamtym czasie słynne katarzynki, porównywane ze znanymi w całej Europie piernikami norymberskimi. W Polsce w XVII sprzedawano pierniki w aptekach, jako skuteczny lek na wiele przypadłości. Piernik był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego i dopiero w XIX wieku pojawił się również w domach chłopskich.
Ciemnobrązowe ciasto piernikowe robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu i przypraw korzennych: cynamonu, kardamonu, goździków, imbiru, gałki muszkotołowej i anyżu.
- Święta Katarzyna pierniki zaczyna - tak mówi stare przysłowie. Zgodnie z tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie w dniu św. Katarzyny należało zarobić ciasto na pierniki zostawić do leżakowania, aby przed świętami Bożego Narodzenia wypiekać pierniczki. Wypiekano pierniki o różnych wzorach wykrawając z ciasta foremkami przeróżne ozdoby. Pierniki są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Niektóre gospodynie kupują gotowe w sklepach ale są jeszcze takie, które wypiekają ciastka według własnych receptur. Świąteczne pierniki udekorowane białym lub kolorowym lukrem były koniecznym elementem świątecznej choinki – przypomina Alina Książek z Pławina, której w pieczeniu pierników pomaga mama.
1. Pierniki kawowe
1 kg mąki
1 proszek
3 szklanki cukru
1 kwaśna śmietana
4 jajka całe
0,5 kostki roztopionego smalcu
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 paczka przyprawy do piernika
1/2 szklanki mocno zaparzonej kawy zbożowej
Z 1 szklanki cukru zrobić karmel, roztopić smalec, włożyć miód, wystudzić. Po kolei dołożyć resztę składników. Wyrobić ciasto, zostawić na dobę do leżakowania, a następnie rozwałkować i wykrawać ciastka. Piec w 180 stopniach około 10 minut.
2. Pierniki drożdżowe
3 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1/3 kostki drożdży
1/2 kostki smalcu
Mąkę wymieszać z cukrem, sodą i przyprawą, miód i smalec rozpuścić, wystudzić. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkami i pokruszonymi drożdżami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką), wykrawać foremkami ciastka, piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C.
3. Pierniki
25 dag miodu
1 kg mąki
4 jajka
szklanka cukru
1/2 szklanki cukru na karmel
30 dag smalcu
1 łyżeczka sody
1 cynamon
1 przyprawa do piernika
Miód roztopić, dodać cynamon i przyprawę do piernika, do mąki dodać gorący miód z przyprawami i wymieszać. Po wystudzeniu dodać jajka, cukier, karmel, sodę, całość wyrobić na końcu dodać stopiony letni tłuszcz. Wyrobić ciasto i na noc zostawić w chłodzie, np. w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać pierniki, piec w 180 stopniach 10 minut.
4. Pierniki
1 i 1/2 kg mąki
1/2 kg smalcu
1/2 kg miodu
1/2 kg cukru
6 jajek
1 paczka cynamonu
1 łyżeczka płaska zmielonych goździków
3 łyżki kakao
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 proszek do pieczenia
1 łyżeczka sody
Smalec, miód, cukier roztopić, dodać kakao i przyprawy, wystudzić, włożyć roztrzepane jajka, śmietanę i wymieszać. Na koniec wsypać mąkę, proszek i sodę, wszystko zagnieść. Rozwałkować, wykrawać ciastka. Piec w 180 stopniach przez 10 minut.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?