W skrócie:
Najlepszy dressing do sałatki – sprawdzony przepis
Mam dla ciebie przepis na pyszny sos balsamiczny z miodem i musztardą. To idealny dressing do sałatek i przekąsek. Ma piękny ciemny kolor i wyrazisty słodko-kwaśny smak. Idealnie komponuje się m.in. z pomidorami, rukolą, roszponką oraz truskawkami i brzoskwiniami. Zrobisz go w jedyne 5 minut.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny sos balsamiczny do sałatek i przekąsek
Przepis na sos balsamiczny
Czas przygotowania: ok. 5 minut.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
- ok. pół łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej,
- opcjonalnie 1 łyżka wody (jeśli chcemy uzyskać mniej intensywny smak).
Jak zrobić dressing balsamiczny do sałatki?
Sposób przygotowania:
- Wlej ocet balsamiczny do małej miseczki.
- Dodaj łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy.
- Dodaj szczyptę soli.
- Zacznij wlewać oliwę, cały czas mieszając.
- Mieszaj, aż sos zrobi się bardziej gęsty, a składniki się połączą.
- Gotowe, możesz od razu polać sałatkę sosem.
Sos balsamiczny możesz bardzo łatwo przygotować także w małym słoiczku. Wystarczy włożyć do niego wszystkie składniki, zakręcić i kilka razy energicznie potrząsnąć. Pomoże to w uzyskaniu jednolitej konsystencji.
Czytaj także: Lekki sos czosnkowy z koperkiem. Przepis na zdrowy dodatek do sałatek i dań z grilla. Zrobisz go bez majonezu
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?