MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kefir wodny to kwaskowaty napój fermentowany z użyciem tzw....
fot. martinak/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kefir wodny

Kefir wodny to kwaskowaty napój fermentowany z użyciem tzw. kryształów japońskich, błędnie nazywany algami. Są to konglomeraty probiotycznych bakterii i drożdży, dostępne w sprzedaży w postaci suszonej. Noszą nazwę tibi, a napój to tibicos. Uważa się, że pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie bytują na kaktusach opuncji. Z pomocą tych kultur można fermentować dowolny słodki roztwór wodny, np. wodę z cukrem, sok owocowy (najczęściej cytrusowy) czy wodę kokosową. Nadają się do wielokrotnego użytku, ale wymagają ciągłego użycia lub specjalnego przechowywania.

Zobacz również

Przez miasto przejdą pielgrzymi. Możesz pójść razem z nimi

NOWE
Przez miasto przejdą pielgrzymi. Możesz pójść razem z nimi

Zdjęcia, które wywołują łzy wzruszenia. Nowosolanie wspominają swoje klasy

Zdjęcia, które wywołują łzy wzruszenia. Nowosolanie wspominają swoje klasy

Polecamy

9 najlepszych atrakcji Białegostoku na weekend. Te miejsca zaskakują i zadziwiają

9 najlepszych atrakcji Białegostoku na weekend. Te miejsca zaskakują i zadziwiają

Nowa szkoła – znamy datę jej powstania

Nowa szkoła – znamy datę jej powstania

Nauki ścisłe i przyrodnicze priorytetem w nowym roku. Będą zmiany w nauczaniu

Nauki ścisłe i przyrodnicze priorytetem w nowym roku. Będą zmiany w nauczaniu