Do rywalizacji przystąpiło 37 niesłyszących i słabosłyszących uczniów, kształcących się w zawodach kucharz małej gastronomii na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej i kucharz na poziomie szkoły średniej w technikum, z 11 Specjalnych Ośrodków Szkolno-Wychowawczych z Bydgoszczy, Kielc, Krakowa, Kutna, Łodzi, Poznania, Przemyśla, Radomia, Sławna, Szczecina i Żar.
Konkursowe zmagania składały się z dwóch etapów: pisemnego i praktycznego. W etapie pisemnym uczestnicy rozwiązywali test zawierającego 50 zadań zamkniętych, obejmujących zakres materiału nauczania w zawodach kucharz małej gastronomii i kucharz. Zawodnicy musieli odpowiedzieć m.in. na pytanie czym jest zjawisko osmozy i z jakich produktów powstaje galareta.
Prawdziwe emocje towarzyszyły jednak etapowi praktycznemu. Każdy kto myśli, że nie ma nic prostszego niż zrobienie kanapki, myli się. Smaczna, a do tego efektowna kanapka wymaga zarówno umiejętności kulinarnych, jak i zmysłu artystycznego.
Każdy zawodnik miał do dyspozycji takie same produkty, w tej samej ilości, np. 1 pomidor i 2 plasterki sera. W sumie wykorzystano 106 plasterków szynki i 40 plasterków wędliny. - Uczniowie mieli niesamowite pomysły. Powstawały przeróżne wariacje, kształty. Były kanapki w kształcie okręgu, a nawet myszki -mówi Kazimierz Ziółek z lublinieckiego ośrodka.
W konkursowej rywalizacji na szczeblu indywidualnym w kategorii kucharz małej gastronomii zwyciężył Kacper Wójcik ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Kielcach. Drugie miejsce zdobył Krystian Dąbrowski z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 2 w Bydgoszczy, a trzecie Karol Pinczyński z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Niesłyszących w Poznaniu. W kategorii kucharz zwyciężył Marek Bełz z Ośrodka dla Dzieci z Wadami Słuchu i Mowy w Żarach. Drugie miejsce zajął Piotr Wojnicki ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Niesłyszących z Radomia, a trzecie Anna Zacharz ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Kielcach.
W konkurencji drużynowej najlepszą okazała się drużyna ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Kielcach. Drugie miejsce zdobyła drużyna z Ośrodka dla Dzieci z Wadami Słuchu i Mowy w Żarach, a trzecie z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 2 w Bydgoszczy.
Na zwycięskich kanapkach drużyny z Kielc znalazły się wszystkie dostępne produkty: pieczywo, zielona sałata, jaja na twardo, gotowana marchew, pomidor, ogórek świeży i konserwowy, papryka, oliwki, rzodkiewka, żółty ser, wędlina, majonez, ketchup, pasta z białego sera i rzodkiewki, szczypior, natka pietruszki, pieprz i goździki.
Imprezę uświetnił występ grupy teatralnej „Cicho-sza,” z lublinieckiego ośrodka, która wykonala utwór Violetty Villas pod tytułem „Do Ciebie Mamo”. Lubliniecka młodzież wystąpiła w konkursie w roli obserwatora. Zdaniem organizatorów takie rozwiązanie pozwoliło na obiektywną ocenę.
Kolejna edycja konkursu odbędzie się dopiero w przyszłym roku w Bydgoszczy. Będzie smacznie.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?