Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lubisz złoto Inków? Pierwszorzędny przepis na sałatkę z komosą ryżową. 20 min i gotowa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Połącz wszystkie składniki sałatki i polej sosem.
Połącz wszystkie składniki sałatki i polej sosem. Katarzyna Puczyńska
Komosa ryżowa (quinoa), bo o niej mowa, ze względu na swoje nieocenione właściwości zdrowotne nazywana jest "złotem Inków". Produkt ten staje się coraz bardziej popularny w Polsce i dostępny w sklepach. Komosa ryżowa dostarcza nam wielu cennych witamin, składników mineralnych, zdrowych tłuszczy, białka i błonnika pokarmowego. A do tego - świetnie smakuje! Mamy dla ciebie prosty przepis na błyskawiczną sałatkę z komosą ryżową. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku.

W skrócie

Do sałatki i nie tylko. Co to jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa, czyli quinoa ze względu na swoje wyjątkowe wartości prozdrowotne zwana jest złotem Inków, matką zbóż lub ryżem peruwiańskim. To roślina, która ma bogate w skrobię nasiona. Początki jej uprawy sięgają państwa Inków. Obecnie komosa najbardziej popularna jest w Ameryce Południowej, Ameryce Północnej i Europie.

Co ciekawe, quinoa dostarcza nam więcej błonnika pokarmowego niż popularne zboża. Może wzbogacić naszą dietę o cenne witaminy i składniki mineralne. Jest znakomitym źródłem:

  • pełnowartościowego białka
  • jednonienasycone kwasów tłuszczowych
  • kwasów omega-3
  • węglowodanów złożonych
  • wapnia
  • kwasu foliowego
  • fosforu

Kto może jeść komosę ryżową?

Komosę ryżową (quinoe) powinny wprowadzić do swojej diety osoby dbające o zdrowie i sylwetkę, ponieważ zawarte w niej składniki odżywcze sprzyjają utracie tłuszczu i budowie tkanki mięśniowej.

Polecana jest m.in. dla osób zmagających się z miażdżycą. Ze względu na zdrowe tłuszcze wspomaga układ krążenia i reguluje poziom cholesterolu. Warto pamiętać, że jest to jednak produkt kaloryczny: w 100 gramach quinoi jest ok. 370 kcal.

Quinoa może być spożywana przez osoby chore i zagrożone cukrzycą tylu II, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, stabilizuje poziom glukozy we krwi. Jest bogata w przeciwutleniacze, a także jest silnym antyoksydantem, który opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Komosę ryżową mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej, nietolerujące glutenu i chorujące na celiakę - quinoa nie zawiera glutenu.

Komosa ryżowa do dań słodkich i wytrawnych

Przygotowanie komosy ryżowej jest bardzo proste. Podobnie jak w przypadku ryżu i innych kasz należy ją ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Jej delikatny smak sprawia, że pasuje idealnie zarówno do dań słodkich, deserów, sałatek z owocami, jak i dań wytrawnych, np. do gulaszu, warzyw i ryb.

Popularne dania z komosą ryżową:

  • sałatka z komosą ryżową i warzywami,
  • pierś indyka z komosą ryżową,
  • łosoś z komosą ryżową,
  • jogurt z owocami i komosą ryżową,
  • deser z komosy ryżowej z bakaliami.

Mamy dla Ciebie przepis na sałatkę z komosą ryżową, z pomidorem, serem i bazylią. To pomysł na szybką i zdrową przekąskę, którą możemy zabrać do pracy na drugie śniadanie. Sprawdzi się także jako dopełnienie obiadu. Świetnie smakuje podana np. z usmażonym filetem łososia, ale sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla.

Sprawdź, jak krok po kroku zrobić sałatkę z komosą ryżową:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Przepis na sałatkę z komosą ryżową

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 20 min)

Komosa ryżowa, zwana złotem Inków, to pyszny dodatek do dań. Możesz zrobić z niej rewelacyjną sałatkę. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj
Komosa ryżowa, zwana złotem Inków, to pyszny dodatek do dań. Możesz zrobić z niej rewelacyjną sałatkę. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej
  • 1 duży pomidor
  • 80 g ulubionego sera np. cheddar, mozzarella, feta
  • świeża bazylia lub garść roszponki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyża soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę z komosą ryżową?

  1. Ugotuj komosę ryżową przez 10 min w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do miseczki.
  2. Pomidora umyj i pokrój na kawałki. Jeśli nie lubisz skórki z pomidora, to możesz ją obrać za pomocą obieraczki do warzyw lub sparzyć wrzątkiem - natnij delikatnie pomidora, przełóż do garnuszka i zalej wrzątkiem, po minucie odcedź, zdejmij skórkę rękami.
  3. Ser pokrój w małą kostkę.
  4. Bazylię lub roszponkę umyj i posiekaj na kawałki.
  5. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj olej z sokiem z cytryny, musztardą i miodem, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  6. Połącz wszystkie składniki sałatki, polej sosem i wymieszaj.

Życzymy smacznego!

(źródło: dietetycy.org)
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Lubisz złoto Inków? Pierwszorzędny przepis na sałatkę z komosą ryżową. 20 min i gotowa - Strona Kuchni

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto