Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kochcice: Finał Konkursu Etnolektów Godomy po naszymu w Zespole Szkolno-Przedszkolnym [ZDJĘCIA, WYNIKI]

Piotr Wiewióra
Za nami wielki finał konkursów śląskich zorganizowanych przez Fundację Lokalna Grupa Działania Spichlerz Górnego Śląska, która miał miejsce w miniony piątek w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Kochcicach.

Kolejna, ósma edycja konkursów „Godomy po naszymu” i „Spichlerzowe Danie Roku” została wznowiona po dwóch latach m.in. dzięki licznym sponsorom i pomocy finansowej europosła Marka Plury, posła na Sejm Andrzeja Gawrona oraz współpracy gmin: Kochanowice, Herby, Rudziniec i Krupski Młyn. Podczas finału w auli ZSP w Kochcicach, oprócz monologów 11 uczestników konkursu, można było także wysłuchać koncertu zespołów działających przy Gminnym Centrum Kultury i Informacji w Kochanowicach, Młodzieżowej Orkiestry Dętej Kochanowicki Young Band oraz Kochanowickiej Biesiady.

Gościnnie wystąpił ZPiT Halka z Lublińca, a na koniec gwiazda wieczoru zespół Frele. Na korytarzu szkoły można było podziwiać wystawy SILESIUS, Barwy Śląska oraz rzeźby z węgla i ekspozycję śląskiego malarstwa z kolekcji Gerarda Trefonia. Degustacje potraw autorstwa półfinalistów konkursu przygotowano z kolei na hali sportowej.

Spróbować można było też potraw regionalnych sołectw gminy Kochanowice: Ostrów –Lubockie (placki z blachy i swojskie sery), Jawornica (żurek i ciasteczka, nalewka, Droniowice (bigos, kanapki i herbata lipowa); Lubecko (zielone śledziki i chleb z tłustym) oraz Kochcice (kochcickie burgery czyli Kochburbery). Ponadto wystawili się rękodzielnicy, były ekspozycje obrazów i stoiska promocyjne. Nie zabrakło atrakcji dla dzieci - kącika malowania twarzy oraz maskotki LGD Spichlerza Górnego Śląska Misia Spichlusia, który częstował słodyczami.

Laureatami tegorocznego Finału Konkursu Etnolektów Godomy po naszymu pt. „Je żech stond zostali: Kinga Mandel z Sośnicowic ((klasy IV-VI), Marcel Mandel z Sośnicowic (młodzież) oraz Ilona Gołek z Kochcic (dorośli). Weronice Symiec z Kochcic przyznano nagrodę publiczności, Marcel Mandel otrzymał z kolei nagrodę Grand Prix. Mistrzami kuchni śląskiej konkursu Spichlerzowe Danie Roku 2018 pt. Jak godomy tak warzymy” zostali: Mateusz Wysocki – uczeń Zespołu Szkól Hotelarsko-Gastronomicznego w Tarnowskich Górach (restauracje, szkoły gastronomiczne), Koło Gospodyń Wiejskich w Pawełkach (stowarzyszenia) i Alicja Głuchowska z Kochanowic (osoby fizyczne). Wręczono też insygnia władzy: Złotą Warzechę - Alicji Głuchowskiej z Kochanowic, Srebrną Warzechę - Gospodarstwu Agroturystycznemu Kornelia Bieniek – Kiełbasa oraz Brązową Warzechę - KGW Kochanowice.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubliniec.naszemiasto.pl Nasze Miasto