Karczma z woj. śląskiego na liście najlepszych restauracji świata. Serwują tu dania kuchni śląskiej, polskiej, a także europejskiej

Piotr Ciastek
Piotr Ciastek
Udostępnij:
Warto odwiedzić! Działająca na Śląsku Karczma Koszwice znalazła się na liście przewodnika kulinarnego TasteAtlas wśród najlepszych restauracji z kuchnią tradycyjną na świecie. To wielki sukces, gratulujemy!

Taste Atlas to światowy przewodnik po tradycyjnych potrawach, lokalnych produktach i restauracjach pielęgnujących miejscowe tradycje kulinarne. Na interaktywnej mapie można znaleźć prawie 10 000 potraw, napojów i produktów, a także 9 000 restauracji. Na koniec roku Taste Atlas ogłasza listę najlepszych oryginalnych dań, najlepszych tradycyjnych restauracji i barów oraz najlepszych kuchni świata. W ostatnim zestawieniu za 2021 rok na liście polecanych miejsc znalazła się Karczma Koszwice. Co decyduje o pozycji w rankingu? Głównie są to goście, którzy polecają restaurację. Na ocenę mają wpływ m.in. wysokie noty na wizytówce Google, Facebooku oraz TripAdvisor. Trzeba też spełnić określone wymagania: być na rynku co najmniej 100 lat i prowadzić rodzinny biznes z pokolenia na pokolenie, oraz, a właściwie przede wszystkim mieć w menu co najmniej 2 potrawy kuchni tradycyjnej i regionalnej. Spośród polskich miejscówek z najlepszym tradycyjnym jedzeniem na liście znalazła się też krakowska restauracja Pod Aniołami.

Zapytaliśmy właściciela Karczmy Koszwice, jak zareagował na wiadomość o umieszczeniu jego restauracji w tak zacnym gronie.

- Jest to dla nas niesamowite i niespodziewane wyróżnienie! Cała załoga naszej rodzinnej restauracji pracowała na ten sukces, a sukces jak wiadomo ma wielu ojców, także pragnę podziękować przede wszystkim gościom za to, że tak dobrze oceniają naszą restaurację i tak chętnie nas odwiedzają. Bez nich nie byłoby nas - mówi Mateusz Wrzyciel, szef kuchni i właściciel Karczmy Koszwice.

To nie pierwsze wyróżnienie, jakie otrzymała w swojej historii koszwicka restauracja. - W 2015 roku otrzymaliśmy tytuł Najlepszego Lokalu Gastronomicznego w powiecie Lublinieckim z czego również jesteśmy bardzo dumni, a z kolei w ubiegłym już 2021 roku wyróżnił nasz też portal Restaurant Guru, jako jedna z najchętniej odwiedzanych restauracji w regionie - wylicza właściciel karczmy.

Początki Karczmy Koszwice

Historia restauracji jest bardzo bogata i, jak twierdzi jej właściciel, można by opowiadać o niej godzinami. Wszak to rodzinny biznes prowadzony z pokolenia na pokolenie od ponad 100 lat, którego dzieje kryją wiele ciekawych wątków i anegdot. Lokal został wybudowany w 1912 roku i oddany do użytku. Wkrótce potem został przejęty prababkę obecnego właściciela - Annę i cały czas pełnił funkcję jaką mu przydzielono czyli „gasthausu”, a nawet większą, gdyż był to budynek wielousługowy: była tu kuźnia, poczta, gospodarstwo rolne, masarnia, sklep, a nawet szkoła. W latach 60., 70. oraz 80. w lokalu odbywały się potańcówki i zabawy, ponadto cały czas sala była dostępna na wynajem np. na wesela czy inne uroczystości. - Kiedy mój Tata Teodor przyżenił się w latach 90., przeprowadził wraz z mamą Kariną i babcią Jadwigą gruntowny remont i karczma zaczęła znów regularnie serwować posiłki. Nie sposób też przy tej okazji nie wspomnieć o moim dziadku Hubercie, który pomagał przy remoncie w latach 90. Doszliśmy tym samym do 2013 r. kiedy przejąłem stery rodzinnego biznesu - opowiada Mateusz Wrzyciel.

Szef kuchni i pracownicy Karczmy Koszwice codziennie pracują w pocie czoła, żeby zapewnić swoim klientom jak najwyższą jakość serwowanych tu potraw.

- Pracujemy rodzinnie w małym zespole i dzięki ciągłemu rozwojowi pozyskujemy coraz to więcej osób do naszego teamu, jeżeli jest ktoś zainteresowany pracą w naszej restauracji – to zapraszamy do kontaktu - zachęca szef zespołu.

Śląska kuchnia najlepsza!

Karczma pokazuje, że tradycyjna kuchnia to siła Śląska. Tutejszym kucharzom udało się przenieść bez uszczerbku na smaku uwielbiane przez Ślązaków potrawy. To jednak nie wszystko, co oferuje Karczma.

- W naszej restauracji serwujemy nie tylko kuchnię śląską i polską, ale i szeroko pojętą kuchnię europejską, nie boimy się wyzwań i często wymyślamy coś nowego. Jednak jako Szef Kuchni hołduję tradycji i nie zapominam o klasycznych potrawach, które smakiem obronią się zawsze. Myślę że najlepszym przepisem na dobre potrawy to oczywiście, prócz dobrych jakościowo produktów, przygotowywanie ich z pasją i sercem - dodaje Mateusz Wrzyciel.

Z nadzieją w przyszłość

Choć Karczma cieszy się od lat popularnością, to okres całkowitego lockdownu również odbił się na jej działalności. - Pandemia nie była łaskawa przede wszystkim ze względu na to, że uniemożliwiła nam podejmowanie naszych gości bezpośrednio w lokalu oraz organizację imprez okolicznościowych. Spojrzeliśmy jednak na nią jako na kolejne wyzwanie, z którym musimy się zmierzyć: zredukowaliśmy koszty i zwiększyliśmy sprzedaż dań na wynos oraz naszego asortymentu dań w słoikach, który od jakiegoś czasu sukcesywnie rozwijaliśmy. Dzięki szczególnym wsparciu naszych wspaniałych gości wróciliśmy na właściwe tory, chociaż na razie z racji niepewnej sytuacji w sektorze gastronomii, wstrzymujemy się z większymi inwestycjami, a plany do realizacji już czekają: chcemy odświeżyć cegłę w elewacji oraz zrewitalizować plac zabaw w naszym pięknym ogrodzie - zapowiada właściciel Karczmy Koszwice.

[g]8632239[/g]

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Restauracja, jedzenie jest ok ale szacunek właścicieli w stosunku do pracowników? Oj daje dużo do życzenia. Powinni się nauczyć szanować ich bardziej bo to właśnie dzięki nim mogą dostawać nagrody, wyróżnienia i kolejnych gości w restauracji
Dodaj ogłoszenie