Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gospodynie walczyły na stoły i potrawy

BM
ARC
W hali myszkowskiego liceum odbyła się prezentacja potraw, które w naszym regionie tradycyjnie serwowane są w okresie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia.

Impreza, którą od początku patronatem objął prezes KZRKiOR Władysław Serafin, a której siódmą już edycję, miał okazję gościć Myszków, co roku organizowana jest w innym miejscu, na terenie powiatów: kłobuckiego, częstochowskiego, myszkowskiego i lublinieckiego.
Tegorocznej VII Prezentacji Stołów Wigilijno-Bożonarodzeniowych towarzyszył V Regionalny Przegląd Ludowych Zespołów Kół Gospodyń Wiejskich. Jak co roku, Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów „subregionu północnego” zaprezentowały świąteczne i wigilijne dania przyrządzone głównie na podstawie regionalnych, oryginalnych przepisów. Często są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie i w tym sensie stanowi element kultury ludowej.

Podczas prezentacji, jej uczestnicy, mogą bezpłatnie degustować wszystkie potrawy eksponowane na stołach. Jak zwykle była ich oszałamiająca ilość i różnorodność. Od słodkich wypieków, poprzez dania rybne, sałatki, kapustę na wiele sposobów, pierogi, paszteciki, po mięsa, wędliny a nawet nalewki.

Powiat Kłobucki reprezentowały, swoimi wyrobami panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gmin: Kłobuck (KGW Łobodno), Krzepic, Lipia, Opatowa, Popowa, Przystajni i Wręczycy Wielkiej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na klobuck.naszemiasto.pl Nasze Miasto