Danie Roku Spichlerza 2014 jak zwykle wyłoniono w 3 kategoriach. Wśród osób fizycznych miejsce 1. zajęła Halina Nowak z Krupskiego Młyna za ańfachowe brify. Otrzymała ona również nagrodę specjalną przyznawaną przez jury, czyli Złotą Warzechę. Miejsce 2. zajęła Urszula Kempa, również z Krupskiego Młyna za danie o nazwie flug enta, a miejsce 3. Stefania Matusek z Lisowic za zupę z pyrlicki. Wyróżnienie przyznano Teresie Wujec z Kochanowic za gynsie pampki.
W kategorii "Stowarzyszenia" wygrało Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Kochcice, którego członkinie przygotowały nadziewane golymbie – rarytas w gymbie. Miejsce 2. jury przyznało Stowarzyszeniu Miłośników Gminy Kochanowice za [iersi z putki w galarecie. Otrzymało ono również Srebrną Warzechę. Ostatni stopień podium przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich - Wielowieś za fazan nadziony. Wyróżnienie trafiło do Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Tworoskiej, które przygotowało hyndyka filowanego z krupami pogańskimi.
W kategorii "Restauracje" triumfowało Gospodarstwo agroturystyczne Ranczo – Kornelia i Krystian Kiełbasa z Proboszowic w gminie Toszek, które zaserwowało modego kokocika na bogato. Miejsce 2. zajęła Gospoda Uroczysko z Lipia Śląskiego za kurę filowaną. Jednocześnie zdobyła ona Srebrną Warzechę. Miejsce 3. zajęła Sala Przyjęć i Catering Hubertus za swoją aromatyczną kaczkę (najlepiej to co loto po placu) ze śląskimi kluskami oraz modro kapustką z borówkami z tutejszych lasów. W tej kategorii wyróżnienie zdobył zeszłoroczny zwycięzca, restauracja Blue Moon za danie o fantazyjnej nazwie kogut na bani goni kwoka z kurkami.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?