MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zapiekanka pasterska (Shepard's pie)...
fot. www.facebook.com/RestauracjaKuchniaKevinaMielec

Był gwiazdą telewizji, teraz stawia na kuchnię. Kevin Aiston, znany z "Europa da się lubić", opowiada o kulinarnej pasji



Zapiekanka pasterska (Shepard's pie)

Składniki:

500 g ziemniaków, obrane i pokrojone na połowę
Masła do ziemniaków
Majonez do ziemniaków
Olej roślinny,
Cebule, duże i posiekane,
Wołowina mielona taka jak do spaghetti bolognese,
Marchewki,
Groszek w puszce,
Świeży tymianek
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki
Kilka ząbków czosnku,
Sos sojowy (Uważaj, bo słony jest ten sos sojowy, więc uważaj na sól przy przyprawieniu)
Liście laurowe, kruszone
Ziele angielskie(maksymalnie 10)
Mąka,
Ser (jak się lubi, dodaje się na końcu pieczenia około 10 minut przed wyjęciem z piekarnika)

Przygotowanie:

Purée ziemniaczane:
Pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Wkładamy ziemniaki z powrotem do garnka i stawiamy na małym ogniu, aby nadmiar wody z ziemniaki odparowała. Nie mogą być zbyt suche. Wstrząsamy garnkiem od czasu do czasu, aby woda mogła odparować i żeby ziemniaki nie przykleiły do dna garnka.

Ziemniaki rozgniatamy delikatnie widelcem i dodajemy tyle masła i majonezu, ile chcemy, żeby masa ziemniaczana była gładka. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Za każdym razem należy spróbować smak, aby „złapać” i poprawić ewentualne niechciane błędy. Gotowe purée odstawiamy spokojnie na chwile.


Przygotowanie mięsa:


Na dużej patelni lub w dużym rondlu rozgrzejemy trochę oleju do podsmażenia pokrojonej na krążki cebuli. Dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso odda większość wody, mieszamy mąkę, tak, że będziemy mieli piękny średnio gęsty ciemnobrązowy sos. Zmniejszamy ogień. Dodajemy mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie i wlewamy do mięsa. Dzięki temu unikniemy grudek. Mięso gotujemy powoli.

Marchewki kroimy w średnie plastry. Jeśli w tym czasie sos jest zbyt gęsty to dolewamy wody. Czosnek kroimy na małe kawałki, wrzucamy go do mięsa, cebuli i marchwi.

Otwieramy puszkę groszku, wylewamy wodę i dodajemy je również do mięsa i warzyw. Dodajemy kilka kropli sosu sojowego. Uważajmy, bo sos sojowy jest bardzo słony. Sprawdzamy smak na bieżąco.

Weźmiemy teraz ziele angielskie i rozkruszamy płaską stroną dużego, szerokiego noża kuchennego. Dodajemy do mieszanki mięsa i warzyw na patelni lub w rondlu i wmieszamy.

Całość umieszczamy w dużym naczyniu żaroodpornym bez pokrywki. Zostawiamy kilka centymetrów od góry naczynia, aby umieścić purée ziemniaczane. Nie dociskamy zbyt mocno ziemniaków na mięsie. Nie „wrzucamy” purée zbyt dynamicznie, bo inaczej płyny ze sosu namoczą ziemniaki aż tak, że purée "utopi się" w sosie i dostaniemy taki okropny misz-masz. Mamy otrzymać wyraźne dwie warstwy.

Zapiekankę pasterską wkładamy na środkowe miejsce w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C i pieczemy przez około 30 - 45 minut. Przed końcem pieczenia (około 10 minut) można wierzch posypać startym żółtym serem.

Smacznego!

Zobacz również

Przedsiębiorcy muszą mieć się na baczności. Oszuści obierają ich za cel

Przedsiębiorcy muszą mieć się na baczności. Oszuści obierają ich za cel

Przedsiębiorcy muszą mieć się na baczności. Oszuści obierają ich za cel

Przedsiębiorcy muszą mieć się na baczności. Oszuści obierają ich za cel

Polecamy

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

Dziewczynki z chorzowskiej SP nr 17 już zapisały się w historii Pucharu Tymbarku

Dziewczynki z chorzowskiej SP nr 17 już zapisały się w historii Pucharu Tymbarku