Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
205 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Uwielbiasz ptysie? Szwedzkie bułeczki z bitą śmietaną są jeszcze lepsze
Semla przypomina polskiego ptysia, ale nie jest aż tak słodka, za to bardziej pożywna. To delikatna pszenna bułeczka, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną....
Robię ten obiad, gdy nie chce mi się gotować. Najlepszy makaron z tuńczykiem
Trudno uwierzyć, że pyszny makaron z tuńczykiem jest tak prosty do przygotowania. Robi się go dokładnie tyle, ile zajmuje samo ugotowanie makaronu. Gęsty,...
Tak zrobisz najlepszą pizzę. Przepis prosto z włoskiej pizzerii
Ciasto na pizzę powinno być elastyczne i sprężyste. Można to osiągnąć dzięki kilku łatwym trikom, prosto od włoskiego szefa kuchni. Wypróbuj nasz przepis na...
TOP 9 najlepszych dań na walentynki. Łatwe, sprawdzone przepisy
Chcesz zaprosić swoją „walentynkę” na kolację przy świecach, ale nie wiesz, co podać do jedzenia? Nie martw się, wśród naszych propozycji znajdziesz coś dla...
Śledzie, które zrobisz na ostatnią chwilę. TOP 5 przepisów na ostatki
W tym roku ostatni dzień karnawału przypada na 13 lutego. Tak zwany „śledzik” to idealna okazja, by podać wyśmienitą rybę. Najczęściej serwujemy śledzie po...
Ten przepis na smażony ryż to złoto! Prosty i tani obiad w kilka chwil
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani i pożywny obiad, wypróbuj nasz przepis na niezwykle aromatyczne, azjatyckie danie ze smażonym ryżem. Jest bardzo proste w...
Takiej zupy cebulowej jeszcze nie znasz. Oszalejesz na jej punkcie!
Jeśli lubisz francuską zupę cebulową, musisz wypróbować jej włoski pierwowzór, czyli toskańską carabaccię. Zupa z czerwonej cebuli to tradycyjne danie kuchni...
Omlet sernikowy to niebo w gębie. Zaskocz rodzinę pysznym śniadaniem
Kto powiedział, że nie można jeść sernika na śniadanie? Zwłaszcza jeśli podasz go w formie omletu. Delikatna, serowa masa i owoce to wspaniały duet, który...
Pierożki z gyrosem. To danie będzie imprezowym hitem!
Aromatyczne, delikatne mięso z kurczaka w towarzystwie chrupiących warzyw to farsz, którym nadziewamy pierożki à la gyros. Ich przygotowanie zajmuje pół...
Pyszne i sycące. 9 pomysłów na szybki obiad bez mięsa
Obiady bez mięsa to pomysł na urozmaicenie tygodniowego menu nawet dla osób, które nie stosują diety wegetariańskiej. Przygotowane w ten sposób posiłki mogą być...