Przepis na pączki: składniki
8 żółtek
10 dag drożdzy
1/4 l mleka
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 kg mąki
szczypta soli
olejek śmietankowy/pomarańczowy
1 łyżka octu lub spirytusu
smalec lub olej
Do wykończenia przygotowujemy cukier puder, lukier lub polewę czekoladową . Pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku).
Przepis na pączki: wykonanie
Cukier i drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem do rozpuszczenia drożdży i zagnieść z 1/3 mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodać pozostałą mąkę, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło i ocet lub spirytus. Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawać niewielkie kawałki ciasta, nakładać marmoladę i formować kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką).
W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec polewamy lukrem lub czekoladą, albo posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.
Pączki ze szpinakiem i polewa z gorzkiej czekolady. Składniki
0,5 kg mąki pszennej
40 g drożdży
200 ml ciepłego mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
kieliszek wódki zbożowej najlepiej żytniej
Nadzienie
szpinak rozdrobniony, może być mrożony
twaróg
miód
Przepis na pączki: wykonanie
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać płaską łyżkę mąki, wymieszać i całość wlać do zagłębienia zrobionego w mące. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około godzinę lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, formować pączki,nadziewac farszem, układać na posypanej mąką stolnicy, znów przykryć ściereczką i jeszcze na chwilę zostawić do wyrośnięcia. Następnie smażyć porcjami na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Wyjmować i kłaść na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nadzienie: szpinak podsmazamy na malej ilosci oleju, czekamy az odparuje woda , dodajemy pokrojony na drobno i zmielony twarog wymieszany z plynnym miodem i dodajemy do szpinaku.
źródło:x-news
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?