Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Łosoś w słodkawej marynacie

Robert Orzechowski
Łosoś w słodkawej marynacie
Łosoś w słodkawej marynacie Babciagramolka-Bunia
Potrawa na wigilię. Łosoś w słodkawej marynacie.

Czas : 15 minut + kilka godzin w marynacie
Składniki :
2 dzwonka z łososia ze skórą
sok z 1 cytryny
olej z pestek winogron
2 łyżeczki konfitury morelowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami
1 łyzeczka musztardy sarebskiej
1 łyżeczka miodu
sól - szczypta
pieprz mielony - szczypta
1 łyżka masła
Utrzeć marynatę z soku z cytryny , 2 łyżek oleju i pozostałych składników .Zalać dzwonka łososia i wstawić do lodówki na kilka godzin ( przewracać w tym czasie tak by marynata równomiernie wnikała w rybę ).Wyjąć z marynaty , osuszyć .Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć łososia na rumiano z obu stron .Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła , potem 3 łyżki marynaty .Ogrzewać by marynata połączyła się z tłuszczem od smażenia tworząc sos .
Tak marynowanego łososia można również piec na tacce do grillowania na grillu ale jak dla mnie taki smażony jest smaczniejszy .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Dania Wigilijne[/a][/sc]

[sc][a]http://bialystok.naszemiasto.pl/serwisy/dania_swiateczne
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto